Terug naar beginpagina

Zwangerschap en gezond leven

De baby zit in jouw lichaam. Jij geeft eten en zuurstof aan je baby. Dat gebeurt via de moederkoek en navelstreng. Daarom is het belangrijk dat je gezond leeft. Wat jij eet, dat eet je baby ook. Als jij rookt, rookt je baby mee. Als jij alcohol drinkt, drinkt je baby ook alcohol.

Wat is de moederkoek?
De moederkoek zit in de wand van de baarmoeder. De moederkoek is de plek waar jouw bloed samen komt met het bloed van je baby. De moederkoek haalt uit jouw bloed al het eten en alle zuurstof voor de baby.

Is de baby geboren? Dan komt daarna ook de moederkoek naar buiten. Vaak moet je hiervoor nog even kort mee persen. De geboorte van de moederkoek heet de nageboorte.

Wat is de navelstreng?
De navelstreng loopt tussen de moederkoek en je baby. De navelstreng is een soort slang met bloedvaten erin. De navelstreng vervoert alle stofjes van de moeder naar de baby, en weer terug. Eten en zuurstof gaan door de navelstreng naar je baby toe.

Na de geboorte is de navelstreng niet meer nodig. Je partner of de verloskundige knipt de navelstreng door. Dit doet geen pijn.